BE NICE IF YOU WAS HERE !! thanks ...
budak comel

Trip to Bako National Park

Assalamualaikum pembuka bicara.. hehe.. post kali ni post pertama mimi update untuk 2017..hahaha.. jarang ada masa nak update blog.. jarang ada kerajinan.. blog ni  b'tahan dah 7 tahun.. hahahha.. mejoriti post dah deleted atas sebab tertentu.. hahahaha

Alhamdulillah.. tahun ni tahun terakhir bergelar sebagai pelajar sarjana muda.. ditahun terakhir ni lah baru nak b'jalan ronda-ronda negeri orang.. hahaha.. oh Sarawak.. so, untuk trip ronda yang pertama.. kami pilih Taman Negara Bako sebagai destinasi pilihan.. kenapa bako? sebab dari sem-sem lalu google gambar..bako view dia lawa gilaa.. ditambah dengan jelous sebab nampak kawan seperjuangan yg lain dah jejak kaki ke sana.. lepas banyak info dikumpul dari mereka yang dah jejak sana duluan, baru lah kami buat gerakan kami.. siap ada tentatif tak formal lagi uolss..hahaha..

tentatif simple :
6.30 @ 6.45 AM : Bertolak dari Samarahan + Isi minyak.

7.45 AM : Sampai Bako National Carpark @ boat jetty

8.00 AM : InshaAllah naik boat untuk perjalanan ke Bako National park (boat inshaAllah akan ambil masa selama 45 minit) – SEMUA BOAT YA..TEDA SAMPAN2!

8.50 AM : InshaAllah jejak Bako National Park sudah kitaaaa..wiihiii~~

8.50 ~ ??? AM : Menikmati Alam..

Jam naik boat untuk balik cannot be estimate here sebab my bro cakap nanti di jetty sana baru di bagitau..hahahhahahhahaa..

Selalunya jam 2 @ 3 PM J

NOTES :
-          Untuk jalanan track jangan risau..nanti mereka beri maps untuk rujukan kita..
-          Ini untuk keselesaan peribadi ya.. bawa baju extra..manalah tau b’peluh ka apa kan..hahha
-          Bawa extra money untuk kegunaan peribadi yaa.. sana teda swap2 card..
-          Bawa air minum extraaaaa..
-          Pakaian tu makesure yg selesa kamu pakai time menikmati alam..
-          Sentiasa berhati-hati dan bergerak di dalam kumpulan supaya teda yang sesat
-          Sentiasa bawa apa tu.. yg dilekat-lekat untuk blister-blister tu..hehe
-          Mohon jaga diri sendiri dan bantu kawan-kawan yg lain..apa yg penting? KERJASAMA!
-          Yg penting JAGA DIRIIIIII!!! Risau ni + caring gitu looooohhh!
-          Last.. enjoy jak di hari kejadian ~~ terima kasih atas respond positive dan sifat sporting yang tinggi.. J
tu la tentatif simple yang kami cuba ikut tapi tetap  gagal..hahahhaa.. sebab apa? dalam jadual sepatutnya jam 8 dah smpai bako.. kami sampai jam 8.50 AM.. hahahhahaa.. lambat sebab singgah sarapan..jammed sebab ada excident lagi.. risau juga time lambat tu sebab takut takda boat dah nak hantar pegi bako..

cincai kira.. gerak naik boat dalam jam 9.20 AM sebab urus register entrance dengan boat kat boat counter.. hehehe.. Alhamdulillah di sana ada pakcik-pakcik yg sapa kami bagi borang.. tolong bayarkan tiket apa semua.. kami tinggal tunggu duduk ja.. yang penting.. BANYAK BERTANYA.. dengan skill klaka sarawak yg ada sikit-sikit ngan kmk, kmk b'jaya tnya info penting..hahahahha.. syukur ayen selalu kelaka sarawak ngan kmk.. b'guna juak duhal.. aiseh..ahahhaa
taraaaa.. ni muka-muka masa cerah.. tak tanned ..sunburn lagi.. hahahha.. ni time urus entrance kat jetty boat..
nanti mereka akan beri tiket entrance ni...

naik boat ke bako national park HQ ni ambil masa lebih kurang 40 minit tapi sumpah tak terasa lama sebab sibuk sangat rasa excited tu..tambahan dapat tengok view lawa sepanjang perjalanan..
ni map for bako national park tu.. hihi.. besar t'pampang.. jangan risau, mereka akan beri juga map kecil..
oh yaa.. untuk budget? hmm.. 

ENTRANCE FEE : RM10
BOAT FEE : RM30 (return)
CAR FUEL : RM20 (return)
**overall budget (RM65 perperson)
nanti..dalam map mereka akan bagi clue hiking track macam warna dan symbol untuk memudahkan process hiking.. hehe
 taraaaa.. 1st station.. sebenarnya kami sesattttt..hahahaha.. sepatutnya kami lalu track untuk ke station ke 5 dan 6.. tapi yakin sangat dan mungkin terlalu excited tu pasal boleh sesat..hahahhaa.. TERhiking pulak Tanjung Sapi..hahhahaa..dah terang-terang dalam map dia tanda ikut petanda kuning, yakin juga kami org ikut petanda merah putih..hahahhaha.. 

pesanan awal.. mohon exercise sebelum pegi hiking di mana-mana.. untuk mengelakkan badan tu terkejut..hahhahahaha.. semputttt~~~ feuhhh.. 

ni contoh track hiking di tanjung sapi yang tempat kamiorang sesat tu..ahahaha

yang ni OTW pegi tanjung pandan.. hehehe.. ehh betul kaa.. mimi lupa sebenarnya nama tempat tu..hahahha.. yakin-yakin ja laa tanjung or teluk pandan..hahahha.. 

ni lagi satu rahsia.. hahahha..kenapa gambar hiking kami mejoriti atas boat..hahahha..takda gambar nature.. hahahhaa.. sebabnya, semua tak larat nak hiking 1 jam 30 minit pegi tanjung pandan gara-gara penat tersesat kat tanjung sapi.. hahahahha.. hujung-hujung kami naik boat pegi balik.. kos naik boat pegi balik ke tempat cantik ni RM14 .. view kat belakang kami org tu nama dia sea steak.. uncle boat tu putar-putar laa sekejap kat sini bagi peluang kami org ambil gambar...

haaa..sampai-sampai ja terus tulis-tulis nama kat pasir.. typical vacation ke pantai..memang tulis-tulis nama la kann..hahahhaha

yg ni view kat puncak.. dari pantai yg gambar sebelum gambar ni ke atas puncak ni ambil masa 10 minit ja.. kalau stamina kuat 5 minit boleh sampai..tapi memang perlu hati-hati apalagi bila cuaca tu hujan atau apa sebab tangga dia kecil-kecil..hahaha.. alhamdulillah time ni cuaca cukup untuk salai orang..hahahaha







maaf lah bila blog lain bila update pasal trip mereka akan upload tentang view.. kamiorang kurang ambil gambar view sebab sibuk ambil gambar kenangan trip kamiorang kesini..cantik sangat.. mcm setiap sudut tu cantik sangat dijadikan tempat b'gambar.. hahahahha

okok..yang kat bawah ni gambar apa yang kamiorang jumpa kat bako sana..hahahaha.. 












sekian untuk perkongsian trip kali ni.. semoga berjumpa di trip-trip akan datang ..peace yooooo..hehe


No comments: